Zájezd 2008 severní Čechy
Navštívená sbírka U pěstitele
Dobkovice Lipš
Střekov Ústí nad Labem Kučera
Krásné Březno Ústí nad Labem Zajpt
Brná Ústí nad Labem Česal
Nouzov Rys
Jarní zájezd se opět uskutečnil 8.května 2008. Nevděčné organizace se ujal Václav Chadraba. Naplánoval sbírky Dobkovice - př. Lipš, Střekov - př. Kučera, Krásné Březno - př. Zajpt, brná - př. Česal, Nouzov - př. Rys. Kapacita autobusu je daná a tak se na některé opožděné zájemce nedostalo.

Dobkovice - př. Lipš
První sbírka nás čekala v Dobkovicích u Děčína v krásném Labském údolí. Příkrou strání jsme volným krokem vystoupali až domu př. Lipše, který nás přivítal na zahradě s několika skleníky. Krásné okolí , jižní svah a velká zahrada, sen každého kaktusáře. Sbírka není úzce specializovaná a tak je na co koukat . Najdou se tu poslední novinky i náročné druhy na pěstování, nebo různé roubované barevné odchylky. Přebytků na prodej bylo taky dost a tak se odjezd proti plánu trochu opozdil.

Dobkovice


Střekov - př. Kučera
Druhá sbírka u př. Kučery byla opět různorodá a velmi pěkná. Krásný skleník lemuje několik agaví. Uvnitř skleníku jak v obýváku, čisto a pořádek. Od mladých rostlin až po letité rostliny. Některé kaktusy s květy, ale většina se bohužel teprve probouzela. Podle slov př. Kučery je to způsobené zimním stínem severního svahu. Kaktusům to sice nevadí, ale je vidět, že vegetační doba je trochu opožděná.



Krásné Březno - př. Zajpt
Další sbírka v Krásném Břenu byla naplánovaná na čas oběda. Autobus zastavil na nádvoří místního pivovaru. Zde nás přivítal př. Zajpt s kouzelnou paní sládkovou, kteří nás pozvali na prohlídku pivovaru, oběd a kaktusy. Kvalitu místního ležáku a jeho kladný účinek na lidské zdraví by určitě mnohý člen zájezdu testoval déle, ale čas byl omezen a tak žádné dlouhé vysedávání. Oběd , prohlídka skleníku př. Zajpta a jelo se dál




Brná - př. Česal
Po krátkém kličkování po Ústí jsme zastavili u př. Česala . Tentokrát se jednalo o menší sbírku. Skleníček pěkný plný krásných kaktusů. Vyskytovalo se zde větší množsví gymen a tak milovníci tohoto rodu si pochvalně pobrukovali. Kdo chtěl ale něco vidět, musel čekat. Čtyřicet zájemců je na skleníček, kam se vejde pět lidí hodně




Nouzov - př. Rys
Cesta do poslední sbírky v Nouzově se z banálního důvodu trochu protáhla. Jak je možné, zabloudit se dá všude, aneb všechny cesty vedou do Nouzova. I přes opožděný příjezd nás př. Rys vřele přivítal u svého kaktusového hospodářství. O kaktusářských kvalitách a umění př. Rysa není pochyb. Sbírkové rostliny jsou mimo chápání běžného kaktusáře. Prodejní skleník je prakticky zařízen i pro větší množství zájemců a tak stačilo jen vybírat z velké nabídky kaktusů.



Zájezd i počasí se vydařilo a tak stačí na závěr poděkovat organizátorovi a kaktusářům navštívených sbírek

BS

foto z výletu BS



Archiv zájezdů